Estudiem i valorem per tu els preus de les produccions pageses i agrícoles, reflectint el preu dels diferents mercats tant a nivell europeu com a nivell estatal i regional.
Informa’t amb nosaltres!
ots plegats som conscients de la importància del desenvolupament de les produccions avícoles-ramaderes i la seva industrialització. Amb aquest objectiu, vam decidir dur a terme la creació d’una Llotja de contractació que millori i faciliti la comercialització de les produccions ramaderes, la seva tipificació i una concentració de l’oferta i demanda. Volem ajudar a venedors i compradors a conèixer la tendència del mercat de forma setmanal, marcant un preu de referència que permeti la clarificació de les cotitzacions reals de cada producte, i en conseqüència, la més justa retribució pel sector de la producció.
Tots sabem que Catalunya és una regió pagesa i agrícola, especialment la província de Lleida. Així doncs, donant valor al nostre territori, La Llotja Avícola-Ramadera de Bellpuig s’estableix comptant amb una progressiva tipificació dels productes ramaders ofertats, que permetran cada cop més les contractacions sobre ofertes sense la presència del producte. Intentem integrar-nos amb el negoci local i ajudar al sector pagès i ramader a saber com establir els seus preus, influint a tot el territori català, espanyol i fins i tot europeu. Marquem la tendència de preus i fem una comparativa amb totes les dades anteriors per orientar als treballadors del sector.
El 1969 es crea la Junta de Foment de mercats, el que ara coneixem com La Llotja de Bellpuig
Amb l’objectiu de facilitar la comercialització de les produccions amb la justa retribució
Que en l’actualitat gaudeixen dels serveis premium que ofereix la Llotja de Bellpuig
Que segueixen constantment les cotitzacions dels productes
Així s’arriba a l’acord entre venedors i compradors.
1. Primera ronda de converses entre venedors i compradors
2. Els presidents suggereixen el preu del producte
3. Qualsevol membre de la taula pot proposar un preu, que per acceptar-se ha d’estar aprovat pel 80% de la taula.
4. En cas de desacord es procedeix a la votació.
LA LLOTJA AVÍCOLA, AGRÍCOLA I RAMADERA DE BELLPUIG. CREACIÓ (1969)
L’any 1.969, a instàncies de la Junta d’Iniciatives de la vila, l’Ajuntament de Bellpuig, amb l’afany de promoure l’activitat i el desenvolupament econòmic del municipi, va crear la Junta de Foment de Mercats a principis d’any per tal de:
Aquesta Junta, tenint com a base econòmica una assignació única i inicial per part de l’ajuntament i uns ingressos mensuals que provenien de la convocatòria general que es va fer al comerç i indústries de Bellpuig i d’aportacions voluntàries de diversos comerciants i industrials, va començar a treballar amb els objectius pels quals va ser creada.
Conscients tots plegats de la importància del desenvolupament de les produccions avícoles-ramaderes a la regió i la seva industrialització, els membres de la Junta determinen la conveniència de la creació d’una Llotja de contractació que millori i faciliti la comercialització de les produccions ramaderes, la seva tipificació i una concentració de l’oferta i demanda que permeti una clarificació de les cotitzacions reals de cadascun dels productes ramaders en un moment determinat i la més justa retribució pel sector de la producció.
Seguint la línia de les noves tècniques comercials, que tendeixen a fer desaparèixer els clàssics mercats comarcals amb la presència física del producte, la Llotja, s’estableix comptant amb una progressiva tipificació dels productes ramaders ofertants que permetran, cada cop més, les contractacions sobre ofertes sense la presència del producte. Aquesta tipificació és molt limitada a certs sectors pel que l’acord en alguns casos, caldrà recolzar-se amb una inspecció prèvia del producte ofert, amb anterioritat a l’acte de compromís compra-venda, a l’explotació ramadera, si és en viu o bé a l’escorxador si és sobre canals.
La Junta de Foment de Mercats, va trobar en aquell moment un ampli recolzament per part de la producció, del comerç i de la indústria de transformació no sols de la província de Lleida sinó també de Barcelona, Tarragona, Osca i Saragossa, per a la creació de la Llotja Avícola-Ramadera de Bellpuig. En aquell moment, la província de Lleida era la primera productora de pollastre broiler i de porcí.
Confiant en aquest recolzament, es va obtenir el compromís d’un ampli “grup constitucional” de productors i empreses comercials i industrials que recolzarien la Llotja al mateix temps que el recolzament d’ANSA, interessada en l’existència d’una Llotja avícola en aquesta principal zona productora que es celebrés precisament els dimarts, dia més idoni donades les característiques del comerç avícola.
El grup constitucional, que van configurar la Comissió Gestora de la Llotja, sota la presidència del Sr. Josep Guasch Bellart, president, i de Jaume Boncompte Alsedà , vicepresident, estava format per:
Partint d’aquestes premisses es va redactar un Reglament Provisional d’actuació d’un Comitè integrat pels membres d’aquest primer grup constitucional interessat amb el sector avícola.
Aquest Comitè Consultiu estava format per 11 vocals del sector de producció, un dels quals, el Sr. Josep M. Tejero Casedas, d’Avícola del Pilar, era representant a la Comissió Gestora, i 11 vocals del sector de comercialització-industrialització, un dels quals, el Sr. Sebastian Jiménez Benito, de PIGASA, era també representant de la comissió Gestora.
Els membres d’aquest primer Comitè Consultiu Avícola per carn eren:
El producte objecte de principal contractació inicial va ser el pollastre broiler i van ser aquests components del Comitè Consultiu Avícola (carn) els qui van formar part del grup fundacional de la Llotja. Els seus centres d’activitat eren Lleida, Saragossa, Barcelona, Tortosa, Reus… per aquest motiu, i per tenir major representativitat i exacte coneixement del mercat, el Comitè havia de ser ampli, 22 components.
En aquest cas, també hi assistien el Sr. Josep Guasch com a president de Foment de Mercats i el Sr. Jaume Boncompte, com a vicepresident.
Les sessions de la Llotja es van poder celebrar des d’un bon principi sense cap dificultat gràcies a l’oferiment del propietari de l’Hostal Restaurant Bellpuig i a la vegada vicepresident de la Comissió Gestora, el Sr. Jaume Boncompte, de cedir desinteressadament un espai per a celebrar els mercats-llotja de contractació setmanal, garantint per escrit la seva continuïtat en el futur, fins i tot si es donés el cas de traspàs del local. L’Hostal Restaurant Bellpuig comptava amb tots els serveis i amplis aparcaments.
La Llotja Avícola Ramadera de Bellpuig va començar les seves activitats el 15 de juliol de 1.969 i quan ja portava dos anys funcionant i en motiu de la promulgació del Decret 2916/1.970 i l’Ordre de 29/03/1.971, del Ministeri d’Agricultura sobre creació i ordenació de Mercats en Origen, la Junta de Foment de Mercats va acordar sol·licitar la inscripció de la Llotja al Registre Especial de Mercats en Origen d’acord al punt 9 de la publicada ordre, inscripció que fou ordenada el desembre de 1.971 amb el núm. 1.
Amb els anys, la Llotja va anar ampliant les taules de cotització i així, el 1.974 va començar a cotitzar el conill, el 2.001 es van crear les taules de l’estruç i l’oli, l’any 2.002 es va començar a cotitzar la ramaderia ecològica, el 2.003 el corder i des del setembre del 2.004 es fixa el preu del caragol.
EL PATRONAT
El 14 de novembre de 1.988 es constitueix el Patronat de Promoció i Tutela de la Llotja de Bellpuig, que actuarà sota la tutela de l’Ajuntament de Bellpuig i al qual li corresponia vetllar per assolir els fins previstos.
Des de la seva creació, el Patronat va vetllar pel bon funcionament de la Llotja per mitjà dels seus òrgans de gestió:
El Patronat de la Llotja, des de la seva creació compleix amb tots els seus objectius i l’operativitat del mateix tira endavant durant molts anys fins a la creació del Consorci actual. Cal destacar que l’abril de 1996, el Patronat de Promoció i Tutela de la Llotja de Bellpuig es reuneix per a acordar, entre altres temes, sol·licitar una subvenció al Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat de Catalunya, per la remodelació del funcionament i estructura de la Llotja. Aquesta subvenció estaria emparada i s’acolliria al que disposa l’Ordre de 4 de juliol de 1.985 (BOE 161, de 6 de juliol de 1.985) del “Ministerio de Agricultura, Pesca i Alimentación” per plans d’assistència tècnica i de gestió a Indústries Agroalimentàries, finançada amb fons de la C.E.E.
Conseqüència de la gestió i de la bona acollida dels organismes competents del departament corresponent de la Generalitat de Catalunya, es va obtenir una subvenció per un import de 19.635.530 pessetes, per a la remodelació de les instal·lacions. Una subvenció que representava el 45% del pressupost aportat.
La resta del pressupost, el 55% restant, va ser subvencionat amb aportacions de la Conselleria d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya i de la Diputació de Lleida. L’ajuntament de Bellpuig hi va posar el terreny i la mà d’obra, que va anar a càrrec de la brigada municipal.
EL CONSORCI
Amb les noves instal·lacions ja en ple funcionament, inaugurades pel president de la Generalitat de Catalunya, el Molt Hble. Sr. Jordi Pujol el dia 3 de juny de l’any 2.000, el 12 de juny de 2001 es constitueix el Consorci de la Llotja de Bellpuig que absorbirà les funcions de l’anterior Patronat de Promoció i Tutela de la Llotja de Bellpuig i que continua vigent actualment. El Consorci te per objecte:
El Consorci, com a entitat pública de caràcter associatiu i de naturalesa institucional i local actualment està integrat per:
Ajuntament de Bellpuig
Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya
Diputació de Lleida
Consell Comarcal de l’Urgell
Cambra Oficial de Comerç i Indústria de Tàrrega
UNES INSTAL·LACIONS AL SERVEI DEL MUNICIPI
Des de la seva inauguració, les instal·lacions de la Llotja de Bellpuig han estat al servei del municipi pel que fa a l’organització de xerrades, conferències, seminaris, cursos, taules-col·loqui i activitats diverses, tan organitzades per l’Ajuntament com per entitats i associacions del municipi com pel Consell Comarcal, amb la col·laboració de l’Ajuntament o el Departament d’Agricultura.
L’exemple més clar és les Jornades Tècniques de la Setmana Agrària de Bellpuig que durant el mes de novembre de 2017 organitzava la seva 31a edició. També seminaris de treball organitzats per Foment de Mercats de Bellpuig, cursos de formació del Consell Comarcal, seminaris... per posar un exemple.
Des de l’Ajuntament de Bellpuig sempre s’ha cregut important aquesta obertura de les instal·lacions al municipi i s’espera que d’ara endavant encara ho sigui en més aspectes.
La Llotja de Bellpuig 2024 | Nota legal